fbpx

Vosí hnízda nebo včelí úly?

Vosí hnízda nebo včelí úly?

A jak jím říkáte vy? U nás se jim říká vosí hnízda, ale já to vždycky popletu a řeknu včelí úly. Až před nedávnem jsem zjistila, že jim tak opravdu někdo říká a tak už nemusím usilovně přemýšlet, které označení je to správné :-). Tohle cukroví je v ČR jedno z nejoblíbenějších, máte ho taky tak rádi? Patří tam docela dost másla a jednoduchých cukrů, tak né, že sníte všechno najednou! Podělte se s ostatními ;-).

Z této várky udělám přibližně 55 kousků. Já používám formy vyklepávací, protože na hnízdech není vidět ten spoj, jako u forem otevíracích :-). Ale dělejte je takové formičce, aby vám to šlo hezky od ruky a nemuseli jste se s tím nějak trápit. Dobré je si vždycky formičku vysypat moučkovým cukrem, z formy se jim pak jde lépe. Na internetu najdete spoustu receptů, buď s ořechy, nebo bez. Já jsem tenhle recept vylepšila o trošku jiné ořechy, než se tam dávají klasicky, a to mandle. Tedy spíš mandlovou mouku. Můžete ale vzít mandle a rozmixovat je, nebo použít mandlovou drť. Jsou fakt výborný, tak pojďme na to!

Na těsto budete potřebovat:

  • 250 g piškotů
  • 250 g moučkového cukru
  • 150 g změklého másla
  • 2-3 polévkové lžíce mandlové mouky nebo mandlové drti
  • 3 až 4 polévkové lžíce kakaa (nejlepší je značka Van Houten)
  • 5 polévkových lžící rumu
  • 5 polévkových lžic mléka

 

Na krém budete potřebovat:

  • 80 g změklého másla
  • 50 g moučkového cukru
  • 1 vaječný žloutek od šťastných slepiček
  • 1 lžíce rumu

 

 

V mixéru rozmixujte piškoty na jemný prášek a smícháme je s kakaem, mandlovou moukou, máslem, rumem a mlékem. Použijte větší mísu a hnětejte rukama, dokud se těsto hezky nespojí. Těsto odložte do ledničky a pusťte se do přípravy krému. Určitě použijte ruční šlehač, nebo robot se šlehací metlou. Vhoďte všechny ingredience na krém do mísy a vyšlehejte v krém. V případě, že je krém moc tekutý, dejte ho na chvíli do ledničky. Teď už si jen vysypte formu moučkovým cukrem (je to lepší pro vyklápění hnízd) a naplňte formičku. Ještě ve formičce do těsta udělejte “důlek”, abyste měli kam vstříknout krém. Krém si přendejte do zdobícího sáčku (postačí obyčejný mikrotenový pytlík) a postupně plňte hnízda. Poté jen přilepte piškotem a dejte shladnout do lednice. Nejlepší jsou pár dní uložené, tak ne, že to všechno hned sníte :-).

 

 

Dobrou chuť, M.

 

 

 



Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *