Tvarohová bábovka

Tvarohová bábovka

Tenhle recept jsem slíbila minulý týden, ale bohužel jsem nestíhala skrz babiččinu oslavu osmdesátin a tak se k tomu, abych vám ho dala na blog, dostávám až teď. Tahle bábovka není vůbec těžká na přípravu a je obohacená celozrnnou moukou a tvarohem. Bábovka je vděčný dezert pro každého ♥. Tak zkusíte si ji?

 

Na 1 bábovku budete potřebovat:

  • 4 šťastné vejce, žloutky a bílky zvlášť
  • 250 g mouky – já použila 150 g celozrnné pšeničné a 100 g polohrubé mouky
  • 250 g tvarohu z alobalu
  • 150 g cukru – možno nahradit zcela nebo částečně čekankovým sirupem
  • 100 ml oleje
  • 100 g změklého másla
  • 1/2 lžičky vanilkového aroma
  • šťáva z půlky citronu a trochu citronové kůry (pozor, pokud používáte kůru do receptů, musí být z bio citronů, protože ty „nebio“ mají kůru chemicky ošetřenou)
  • 2 lžičky prášku do pečiva z vinného kamene
  • máslo/sádlo na vymazání formy
  • strouhanka, hrubá mouka nebo sypaný kokos na vysypání formy
  • kakao pro případné obarvení těsta

 

Postup:

Připravíme si formu, kterou vymažeme máslem nebo sádlem a vysypeme hrubou moukou, strouhankou nebo kokosem. Horkovzdušnou troubu předehřejeme na 170 °C. Oddělíme bílky od žloutků a bílky ušleháme do sněhu a dáme stranou. Dále utřeme máslo, tvaroh, cukr (popřípadě čekankový sirup), přidáme olej a zašleháme žloutky. Přidáme půl lžičky vanilkového aroma a postupně přisypáváme mouku, kterou jsme si předem promíchali s práškem do pečiva. Mícháme, dokud nebude směs hladká. Poté přidáme šťávu z půlky citronu a trochu citronové kůry. Pokud chceme mít bábovku dvoubarevnou, rozdělíme si těsto na dvě části a do jedné části těsta přidáme trochu kakaa pro barvu. Vlijeme do formy a pečeme přibližně 45 – 50 minut (testujeme špejlí, dokud nebude těsto suché) a po upečení ihned přiložíme na formu talíř a obrátíme tak, aby se nám bábovka vyklopila.

 

Teď už jen počkat, až vychladne, nakrojit a pořádně si vychutnat.

Dobrou chuť!

M.

 

 



Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *