Palmový tuk

Palmový tuk

Jak je to s palmovým tukem? Je to opravdu takový zabiják pro naše tělo anebo je problém v něčem jiném? Jaký rozdíl je mezi palmovým a palmojádrovým tukem? Vzhledem k tomu, že tímto tématem se zabývala celá moje bakalářská práce si myslím, že této problematice přece jen trochu rozumím :). A  jelikož taky z výsledků mého dotazníkového šetření vím, že i když většina z Vás pojem „palmový tuk/palmový olej“ zná, tak o jeho vlivu na zdraví nebo snad složení neví nikdo skoro nic. Tento článek je na tuty podložen vědeckými studiemi, tak pokud Tě to zajímá, tak neváhej a čti!

Zdrojem palmového oleje je palma olejná, která původem pochází ze západní a jihozápadní Afriky. V současnosti se ale jeho pěstování rozšířilo především do jihovýchodní Asie (Malajsie, Indonésie), tyto dvě země nyní produkují víc než 80 % produkce palmového tuku (divné, že?).

Výsledek obrázku pro plantáže palmového oleje

Palmový tuk je nejen nejlevnějším, ale i nejpoužívanějším olejem světa.

Je důležité odlišit palmový tuk od palmojádrového tuku. PALMOVÝ TUK se získává z dužiny plodů palmy olejné. Složení palmového tuku se liší od palmojádrového. Palmový tuk obsahuje 50 % nasycených mastných kyselin, 40 % mononenasycených mastných kyselin a 10 % polynenasycených mastných kyselin. Narozdíl PALMOJÁDROVÝ TUK se získává z jader dužiny plodů palmy olejné. Palmojádrový tuk obsahuje 82 % nasycených mastných kyselin, 16 % mononenasycených mastných kyselin a 2 % polynenasycených mastných kyselin.

Kde ho najdeme?

Používá se k vaření, ale především je přidáván do všemožných polotovarů připravených k ohřátí a přímé konzumaci, tzv. jídel ready to eat. Často se používá do (před)smažených jídel, protože má vysoký bod zakouření (tudíž se nepřepaluje).

Potom můžeme palmový tuk najít v cereáliích, sladkých pekařských výrobcích, čokoládách, proteinových tyčinkách, margarínech.

Palmový tuk se začal v hojné míře používat z důvodu jeho vlastností. Za pokojové teploty je tuhý a ta se začal používat jako lepší alternativa částečně ztužených tuků, které často obsahovaly nebezpečné trans mastné kyseliny. To ale neznamená, že bych ho snad doporučovala.

Vliv na zdraví

No a jaký teda má vliv na zdraví?

U palmového tuku je problém v tom, že nemá optimální poměr mastných kyselin. Obsahuje velké množství nasycených mastných kyselin a nevhodný poměr omega 3 – omega 6. Z tohoto důvodu ho nedoporučuji do jídelníčku.

+ Vzhledem k tomu, že palmový tuk je významným zdrojem vitaminu E, tak podporuje zdraví mozku. Studie naznačují, že může zpomalit progresi demence a snížit riziko mrtvice.

+ Příjem palmového tuku také pomáhá zvyšovat hladiny vitaminu A u lidí, kteří mají tohoto vitaminu nedostatek.

pozn. ve většině studií je používán červený palmový olej, tzv. karotenový palmový olej, který se běžně do potravin nepřidává (takže studie týkající přímo rafinovaného palmového oleje, který je ještě přidáván do potravin, jsou téměř nedohledatelné, protože jich nejspíš moc neexistuje)

+/- O vlivu na srdce a cévy jsou výsledky studií dost protichůdné, takže bych se tomuto tématu spíš vyhnula (zatímco jedna studie vyzdvihuje výborné vlastnosti palmového tuku, který je schopný krevní cholesterol, další studie poukazuje na to, že palmový tuk krevní cholesterol zvyšuje – takto bych mohla vypisovat dlouho). Ale studie, které uvádí negativní dopad na oběhovou soustavu převládají.

– Nicméně studie na zvířatech naznačují, že konzumovaný olej, který byl opakovaně ohříván, může způsobovat tzv. „ucpávání“ tepen.

JAKÝ JE HLAVNÍ PROBLÉM PALMOVÉHO TUKU? JEHO PĚSTOVÁNÍ!

Je tu několik etických otázek, které se týkají vlivu produkce palmového tuku na životní prostředí, volně žijící zvířata a komunity. V zemích, ve kterých se palmový tuk dřív nepěstoval (Thajsko, Indonésie, Malajsie) se nyní pěstuje v takové míře, že nejsou volná místa pro jeho produkci – a tady je ten velký problém – pěstitelé palem olejných nemají problém vykácet tropické deštné lesy anebo vypálit rašeliniště. Je to tak tragické, že na 45 % půdy v jihovýchodní Asii, na které se teď pěstuje palma olejná, byly ještě v roce 1990 lesy.

Výsledek obrázku pro plantáže palmového oleje

Vypalování rašelinišť má nejen dopad na globální oteplování, ale i na rozmanitost a zdraví volně žijících živočichů. Pěstitelé nemají problém useknout ruce orangutanovi, který si dovolí vzít plod palmy olejné ze stromu, anebo nebohá zvířata prostě ukamenují (nehledě na to, kolik zvířat zahyne během samotného kácení a vypalování).

Výsledek obrázku pro orangutan palm oil

Pěstování palmy olejné nezpůsobuje potíže jenom zvířatům, ale i lidem žijících v okolí plantáží. Často dochází k násilnému přivlastňování pozemků patřící obyvatelům žijících v okolí pro vytváření nových plantáží. Proč to nikdo neřeší? Protože všichni „vysoce postavení“ lidé, kteří by s tímto problémem mohli něco dělat nějakým způsobem patří k palmovým plantážím a „mastí si na tom kapsy“. Takže proč by s tím vlastně něco dělali, že?

Mohla bych tu psát ještě dlouhý sloh o tom, jaké problémy přináší pěstování palmy olejné, ale udělejte si obrázek sami. Na konec článku přiložím odkazy na videa týkající se téhle problematiky.

Problematika palmového tuku je velmi rozsáhlá, tak doufám, že všechny důležité body jsem vypíchla. (Pokud budete mít zájem, napíšu ještě další článek na toto téma).

Na závěr bych ještě chtěla ještě podotknout, že pokud se chcete nějakým způsobem vyhýbat palmovému tuku a říkáte si, že to nemá vůbec smysl (protože vy přece nic nezměníte), tak to určitě není úplně marné. Už i čeští výrobci začínají chápat, že spotřebitelé se touto problematikou zaobírají čím dál víc a tak můžeme najít v regálech čím dál více výrobků, které obsahují logo bez palmového tuku.

Výsledek obrázku pro no palm oil

Zkáza kvůli palmovému oleji

Zelená poušť

Snad se Vám článek líbil.

M.



Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *