fbpx

Nejlepší mrkvový dort

Nejlepší mrkvový dort

Dneska jsem se rozhodla předat vám recept na výborný mrkvový dort. Vždycky, když jdu někam do kavárny, a vidím tam mrkvový dort, tak na něj mám neodolatelnou chuť. Bohužel se většinou záhy dostaví zklamání, protože ten mrkový dort není takový, jaký jsem si ho představovala. A jaký si ho představuji? Přesně takový, jako je tenhle! Věřte, že málokterý se mu vyrovná.

Často lidé považují mrkvový dort za super zdravou pochoutku, tak pozor!! Záleží od receptu, ale často se používá velké množství cukru a máslový či mascarponový krém, takže může být velmi kalorický. To já jen tak pro informaci, že zdání někdy klame :-).

Co budete na jednu dortovou formu?

  • 4 šťastná vejce
  • 1 a ¼ hrnku oleje
  • 1 hrnek cukru
  • 2 hrnky polohrubé mouky (můžete z části 3/4 hrnku nahradit celozrnnou)
  • 2 lžičky kypřící sody
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • špetka soli
  • 6-8 nahrubo nastrouhaných mrkví
  • 1 šálek nasekaných vlašských ořechů

Na krém budete potřebovat?

  • 500 g mascarpone
  • 3-4 lžíce cukru
  • šťáva z půlky citronu

Nejprve si zapněte troubu. Já používám režim horní a spodní ohřev na teplotu 175 stupňů. Poté si vyšlehejte vejce s cukrem do dostatečně krémové konzistence, přidejte mouku s kypřícím práškem, sodou, špetkou soli a olej. Na závěr vmíchejte mrkev a ořechy a nalijte do předem vymazané formy. Pečte asi hodinu, ozkoušejte špejlí, zda je těsto hotové a nechte korpus vychladnout (já ho hned vyklápím z formy, aby se nezapařil).

I když je těsto dost vláčné, nebyl by to správný dort, kdybyste ho něčím nepromazali. Já dělám pěkně poctivý tučný krém z mascarpone, kdy si vyšlehám mascarpone s trochou cukru a zakápnu malým množstvím citronu. S citronem opatrně, má tendenci mascarpone zdrcávat, proto ho vmíchejte jen trochu na závěr šlehání.

Dort ozdobte jakýmkoliv ovocem, bylinkami, co budete mít zrovna po ruce. Já jsem ho posledně nazdobila dost “hala bala” a nevypadalo to úplně zle.

Přeji hodně úspěchů, pěkně si na něm pochutnejte bez výčitek. Ale né, že ho sníte půlku nebo snad celý, znovu opakuji – to, že je tam mrkev z něj nedělá každodenní svačinku. 🙂

 

DOBROU CHUŤ VŠEM,

M.



Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *