Překyselení organismu

Překyselení organismu

O překyselení organismu na internetu koluje nespočet článků. V takových článcích se dozvíte, jak je možné pH těla ovlivnit potravinami (které potraviny jsou zásadotvorné a které kyselinotvorné) a jak pH organismu změřit. V horších případech vám budou nabízeny i zázračné prášky, koktejly, elixíry, které vaše pH zoptimalizují. Ale potřebujeme to vůbec?

 

Jak už byl zmíněno výše – na internetu najdete cokoliv, takže i nespočet odborníků, kteří vám budou tvrdit, že pokud se váš jídelníček skládá především z kyselinotvorných potravin, jistojistě si zaděláváte na problém. Tím problémem může být oslabení imunitního systému, únava anebo například osteoporóza. Naopak pokud se váš jídelníček skládá ze zásadotvorných potravin je vaše tělo v tzv. ochraně. Každý, kdo vám sdělí takovéhle informace ví o výživě pěkný kulový.

 

 

Potraviny neovlivňují pH vnitřního prostředí (krve a vnitřních orgánů)

Těmto lidem byste opravdu věřit neměli, protože žádné potraviny nezmění pH ve vašem těle, jediné co jsou schopné změnit je maximálně pH moči – tedy odpadního produktu našeho organismu. Můžete sníst cokoliv, pokaždé se to dostane do žaludku, jehož prostředí je extrémně kyselé – tudíž ať je potravina kyselá či zásaditá, vždy se stane jedna a ta samá věc – když trávenina bude opouštět žaludek, bude mít kyselé pH. Navazujícím orgánem, do kterého se trávenina dostane je tenké střevo, které má pro změnu pH zásadité. Na tomto faktu rozhodně nic nezměníte ať už sníte cokoliv. Jak už jsem zmiňovala, jediné co změnit lze, je pH moči, ale pH krevního systému anebo vnitřních orgánů nikdy neovlivníte – ty mají totiž díky perfektně vymyšlenému systému tzv. pufrů stabilně udržované pH v rozmezí hodnot 7,35-7,53. Pokud by bylo toto rozmezí narušeno, zjistíte to rozhodně dřív, než tím, že budete čůrat na pH papírek a zjišťovat jestli jste kyselí anebo zásaditý (protože byste byli na pokraji smrti).

 

Výsledek obrázku pro hyperacidity meme

 

Potraviny ovlivňují pH moči

Je pravda, že potraviny, které jíme, mění pH naší moči. Pokud sníte hodně zeleniny ke snídani, je velice pravděpodobné, že vaše moč bude o pár hodin později víc alkalická než moč člověka, který měl k snídani vejce se slaninou. Tohle je hlavní kámen úrazu, proč tomu tolik lidí věří – mají v ruce důkaz (počůraný pH papírek) toho, že se opravdu něco změnilo – s velkou pravděpodobností se potom dostaví vnitřní spokojenost a s ní placebo efekt a vy se nakonec opravdu budete cítit lépe. Nicméně prostě pH moči není ukazatelem celkového pH těla, ani indikátorem celkového zdraví.

Obecné platí, že živočišné produkty a obiloviny jsou kyselinotvorné (ty, které způsobí to, že naše moč má kyselejší charakter) zatímco zásadotvorné potraviny jsou ovoce a zelenina.

 

Kyselinotvorné potraviny a osteoporóza?

Je možné, že jste se setkali někdy s tvrzením, že kyselinotvorné potraviny mají vliv na vznik osteoporózy. Tímto tématem se zabývala řada studií a protože strava s větším obsahem kyselin často zvyšuje vylučování vápníku do moči, vědci předpokládali, že tento vápník pochází z kostí . Tato metaanalýza však ukázala, že strava bohatá na kyselinotvorné potraviny nemá negativní vliv na metabolismus vápníku. A že podpora alkalické stravy, která zabraňuje ztrátě vápníků z kostí, není opodstatněná.

I další studie prokázala, že i když jsou bílkoviny kyselinotvorné, jejich zvýšený příjem má pozitivní vliv na zdraví kostí. I zde se můžeme dočíst, že žádné důkazy o tom, že by alkalická strava chránila zdraví kostí, nebyly nalezeny. Další studie například tady.

Samozřejmě, že tato oblast výzkumu není stále jednoznačná, ale naznačuje nám, že živočišné bílkoviny (jedny z nejvíce kyselinotvorných potravin) jsou ve skutečnosti pro zdraví kostí prospěšné (1,2,3).

 

A co rakovina?

Mnozí tvrdí, že rakovina roste pouze v kyselém prostředí a alkalická strava ji může vyléčit. Ovšem to potom nesouhlasí s tvrzením uvedeným výše, tedy že potraviny nikdy neovlivní pH vnitřního prostředí, tedy ani rakovinných buněk. A i kdyby bylo jídlo možno změnit hodnotu pH krve či jiných tkání, rakovinné buňky nejsou omezeny na kyselé prostředí. Například tato studie opravdu prokázala, že rakovinné buňky jsou aktivnější v kyselém prostředí, ovšem to stále vyvrací tvrzení, že náš organismus pH striktně reguluje. Ať už v těle rakovinné buňky jsou anebo ne, žijí v prostředí o pH striktně dodržovaném (7,35-7,53) – většina výzkumů se provádí v alkalickém prostředí (pH 7,4), což toto tvrzení potvrzuje. Faktem je, že rakovinné buňky kyselé prostředí vytváří – takže nádory se stávají kyselými (kvůli zvýšené glykolýze, ale to už bych odbočovala do metabolismů a tím váš nemusím zatěžovat) a né že potraviny ovlivní pH a pak vznikne názor, takhle ne!

 

Vzhledem k tomu, že mezi alkalické potraviny patří zelenina a ovoce, můžete si z této diety odnést jednu smysluplnou věc – konzumací většího množství ovoce a zeleniny opravdu přilepšíte svému tělu (i když ne kvůli tomu, že jsou to zásadotvorné potraviny). Takže závěr zní: zařazením tzv. alkalických potravin do jídelníčku rozhodně nezkazíte nic 🙂 .

 

Moje poslední rada na závěr: Pokud vám nějaká osoba bude radit, kterým potravinám se máte vyhnout a které naopak preferovat, aby váš organismus nebyl kyselý ale naopak zásaditý, přestaňte se s ním okamžitě bavit a nevěřte mu ani slovo, tato osoba neví o medicíně a výživě vůbec nic 🙂 .

M.

 

 



Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *