Jak na první chleba?

Jak na první chleba?

Připravila jsem si jednoduchý postup pro ty, kteří chtějí vyzkoušet upéct svůj první chléb.

Tento recept jsem převzala od cuketky.cz

Předem, než se vrhneš na dělání svého prvního chleba bys měl/a vědět, že na to budeš potřebovat nějaký ten čas. Vždycky si musíš umět rozvrhnout čas. Pečení chleba započíná založením startéru, který se dělá z trochy kvásku, vody a mouky. Startér je vždy potřeba si připravit asi 8-12 hodin dopředu (podle teploty u tebe doma).

První recept, který ti ukážu je super jednoduchý, protože uděláš startér a tím to vlastně hasne, pak už to necháš jen kynout a upečeš. Nebudu ti teď motat hlavu tím, jak to chodí normálně. Tenhle recept je opravdu skvělý a věřím, že se ti to povede na jedničku s hvězdičkou! 1*

Startér si připrav buďto večer (pak ale počítej s tím, že chleba budeš dělat druhý den ráno) anebo ráno s tím, že chleba budeš péct ten den večer.

Tak a teď už k samotné přípravě.

Co budeš potřebovat?

1 lžičku kvásku

150 g žitné chlebové mouky

300 g pšeničné chlebové mouky

320 g vody 

10 g soli

a pokud máš rád/a, tak i trochu (5 – 10 g) kmínu

Obě mouky nasyp do jedné mísy, přidej sůl, kmín a lžičku kvásku a pořádně promíchej. Postupně přidávej vodu a spoj v jednolitou hmotu, nejde to úplně hladce, prsty budeš mít zalepený ale nenech se odradit, výsledek stojí za to! (Anebo zkus místo rukou použít vařečku, to je taky docela dobrý řešení, ehm). 

Až to všechno řádně promícháš, nech to v míse, kterou přikryješ potravinářskou fólií a nech na kuchyňské lince odležet přibližně 10 až 12 hodin.

Po 10-12 hodinách uvidíš, že těsto docela narostlo a objevily se i malé dírky. Teď je čas pomoučnit si pracovní plochu a těsto pouze dostat z nádoby, nechej ho 20 min přikryté odležet.

Po 20 minutách je potřeba, aby jsi těsto přeložil/a. Těsto chytneš za horní dva konce a přetáhneš ho přes zbytek těsta dolů, to samé uděláš z leva do prava, z prava do leva a odspoda nahoru. Pro pomoc si můžeš představit světové strany, těsto přehneš ze severu na jih, ze západu na východ, z východu na západ a zpátku z jihu na sever. Těsto by mělo trochu zpevnit, pokud se ti nezdá dostatečně tuhé, můžeš tohle kolečko absolvovat ještě jednou.

Jestli máš ošatku, výborně, vysyp jí žitnou moukou a těsto do ní vlož (pozor, hladkou stranou těsta dolu) a přikryj utěrkou. Pokud ošatku nemáš, vůbec nic se neděje – vezmi kulatou misku, vylož jí hrubou utěrkou, kterou taky vysypeš moukou a budoucí chlebík přikryj. Opět musíš chlebu dát trochu času a tak ho nech ještě další 2 hodiny odpočívat. Tady je důležité, aby ti těsto nabylo alespoň o 1/3.

Pokud se tak nestalo, dej mu ještě chvíli čas a pokud se tak stalo, můžeš rozpálit troubu na 250°C (pokud to jde, mně třeba ne, tak rozpaluju na 230°C) a vlož do ní nejlépe litinový hrnec i s pokličkou a nech 15 minut vyhřívat.

Po 15 minutách vyndej (s ochrannýma rukavicema samozřejmě!) litinový hrnec nebo plech a troubu rychle zavři. Vyklop do hrnce těsto, přikryj pokličkou a zase rychle vlož do trouby. Pokud nemáš litinový hrnec, dej do trouby vyhřát dva pekáče. Po 15 minutách jeden pekáč vyndej, vyklop na něj těsto a do druhého (který by měl být vespodu trouby) vylij hrneček vody.

Takto v troubě nech 10 minut, po 10 minutách sundej pokličku anebo vyndej plech s vodou a nech dopéct dalších 25-35 minut.

Pak už stačí jen chleba vyndat z trouby na mřížku a nechat ho odpočinout a vychladnout. A jak poznáš že je hotový? Podle kůrky samozřejmě a taky podle toho, že když do něj zespoda zaklepeš, je krásně dutý.

Přeju dobrou chuť!

M.



Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *