Fermentovaná limonáda

Fermentovaná limonáda

O fermentované limonádě jsem už párkrát slyšela, občas jsem to viděla na instagramu, ale nevěnovala jsem tomu větší pozornost. Až jednou jsem se o ní dočetla v časopisu Apetit a nejen že tam byl návod na limonádu, ale taky jsem se dozvěděla, kde krystaly sehnat – v restauraci Eska v Praze. No a když jsem zjistila, že jsou krystaly navíc i zadarmo, nebylo na co čekat :D. To bych ale nebyla já, aby byla moje výprava pro krystaly bez problémů. Prvně, když jsem pro ně jela, jsem musela jet přes celou Prahu, cesta trvala asi 40 minut, to by bylo ok, ale když jsem tam došla, tak mi bylo řečeno, že bohužel krystaly došly a budou až příští týden. To bylo velké zklamání :D. Podruhé jsem ale byla mnohem připravenější, nejdřív jsem si do Esky zavolala, zda je mají a bylo mi řečeno, že ano, a tak jsem neváhala. Teď už mám krystaly pěkně v ledničce a dělám limonády o sto šest. A protože nejsem zlá, podělím se s Vámi o návod (resp. recept), jak na to!

Ještě, než vám ale prozradím to ohromné tajemství :D, řeknu Vám něco o tibi krystalech a fermentované limonádě.  Fermentovaná limonáda je probiotický nápoj, který je nenáročný na přípravu a zároveň děsně osvěžující. Vyrábí se z tzv. tibi krystalů (jinak také japonských krystalů nebo tibicos), což jsou kultury kvasinek a bakterií (konkrétně jde o Lactobacillus spp., Streptococcus spp., Lactococcus spp., Leuconostoc spp., Acetobacter spp., Saccharomyces cerevisiae, Zygotorulaspora florentina, Lachancea fermentati i další). Tenhle nápoj tedy příznivě působí na náš střevní mikrobiom. Aby ale bakterie a kvasinky dobře pracovaly, musíme jim vytvořit optimální prostředí. Aby fermentovaly, musí mít co fermentovat, a v tomto případě je to cukr. Nemusíte se bát, že by byly limonády plné cukru, i když ho tam nasypete poměrně dost, jeho velkou část totiž tyto kultury zfermentují a promění na jiné produkty – kyselinu mléčnou, ethanol a oxid uhličítý (který nám limonádu pěkně „nabublinkuje“). Jako bonus ještě tyto bakterie vytváří vitaminy skupiny B, takže co víc si přát. 

Ano, ano, čtete správně – ethanol a to znamená alkohol, ale nemusíte se bát, když dodržujete časy fermentace, moc se ho tam nevyskytuje. Pokud necháte limonádu prokvasit déle, tak už je možné, že ho bude víc, než zanedbatelné množství, proto déle fermentované limonády nedávejte dětem a řidičům 😊. Jen tak pro představu, v litru 48 hodin staré limonádě najdete 0,1 – 0,6 g alkoholu (abyste si to dokázali představit, tak v litru desetistupňového piva je alkoholů 20 gramů).

Poslední dvě důležité poznámky jsou, že tibi krystaly nesmí přijít do styku s kovem – protože by se mohly znehodnotit. Proto používejte pouze skleněné, dřevěné, plastové nebo keramické nádobí (víc mě toho nenapadá :D). A k výrobě limonád používejte pouze filtrovanou, převařenou nebo odstátou vodu – nemají totiž rádi chlor.

Teď už konec napínání a povíme si, jak takovou supr čupr limonádu vyrobit!

  • 1 litr vody (já používám přímo z pramene ze studánky 😊)
  • 50 g tibi krystalů
  • 60 g cukru
  • 20 g sušeného ovoce – nejlepší jsou fíky, datle, meruňky (pokud jsou sířené, tak je důkladně omyjte ve vodě)

Všechny výše zmíněné ingredience dáme do větší uzavíratelné nádoby (já používám sklenice od okurek viz fotky) a přikryjeme víčkem – šroubovat jsem nezkoušela, protože šroubovací víčko nemám. Každopádně kdybych měla, určitě to zkusím. Podle mě se nemusíte bát, že by to bouchlo, zas tak hodně to nepracuje (ale nic nezaručuju :D). A když je nádoba uzavřená, tak Vám to právě ten nápoj pěkně nasytí (čti nabublinkuje).

Takhle to nechám fermentovat 24-48 hodin, podle toho, jak na limonádu chvátám, teď v letním období ten proces samozřejmě i hodně urychluje to úmorný horko, takže klidně stačí 24 hodin. Když mám hotovo, tak odstraním sušené ovoce (plastovou naběračkou) a potom procedím limonádu přes cedník (mám plastový) do jiné nádoby (já mám krásnou 4 litrovou na limču, mrkej na fotky).

Takto hotová voda už je fermentovaná a můžeme jí klidně pít jako vodní kefír a nebo si jí můžeme ještě na 12 až 24 hodin naložit s jakýkmkoli ovocem, zeleninou, bylinkami. Vážně to skvěle limonádu dochutí. Já používám nejraději kombinace citron + máta, limetka + meduňka, zázvor + citron + máta, maliny+máta, a dneska mám naložený asi 1/5 meloun cantaloupe + meduňka + limetka (asi na 3 litry vody) a v druhé nádobě mám asi 3 plátky červené řepy + citron + máta. Ta řepa to úplně parádně obarvila, podívejte se na fotky 😊. Všechno dávám tak od oka, je to jen na Vás, chce to vyzkoušet a najít si svůj způsob.

Určitě to vyzkoušejte, stojí to za to.

 

 

*cheers*

M.



Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *