Bagety z celozrnné mouky

Bagety z celozrnné mouky

 

Miluju pečení chleba z kvásku, ale nikde jsem nepekla jiné pečivo. Ne, že bych se bála, ale nějak k tomu nebyla nikdy příležitost. Nedávno jsem měla oslavu a mamka dělala různé pomazánky a říkala, že to chce namazat na celozrnnou bagetu. A tak jsem si říkala, proč nezkusit udělat domácí? V tom už mi začaly v hlavě šrotovat nápady na recepty a současně s tím jsem prohledávala internet. Pak jsem tak nějak splácala víc receptů dohromady a vznikly z toho nakonec opravdu výborné bagety, o které by byla velká škoda se nepodělit. Pokud by vás zajímal podrobnější postup, kde je vidět správně nakynuté těsto, můžete se podívat na můj instagram do uložených instastories s názvem “bagety”.

Těsto je opravdu super, takže se opravdu není čeho bát, recept je jednoduchý a když těsto necháte odpočinout přes noc (lze ale i samozřejmě přes den) v lednici, bude to eňo ňuňo!

Nebudu už vás dál napínat a řekneme si, co budeme potřebovat:

  • 355 ml vlažné vody
  • cca 20 g čerstvého droždí
  • 250 g hladké mouky
  • 150 g celozrnné pšeničné mouky
  • 150 g celozrnné  špaldové mouky
  • 40 g ovesných vloček
  • 1 lžička soli
  • dle chuti kmín či lněné semínko nebo jiné

 

Ve vlažné vodě jsem rozmíchala droždí (vůbec jsem nenechávala vzejít kvásek) a přisypala hladkou mouku. Důkladně jsem směs rozmíchala na kaši a přidala lžičku soli (a případně semínka či koření). Poté jsem přisypala postupně obě celozrnné mouky a důkladně zadělávala. Dělala jsem to v robotu, ale pokud robot nemáte, vystačíte si s vařečkou, jen to bude pracnější. Když se vám zdá těsto příliš těžce tvárne, přilijte po pár mililitrech vodu, pokud naopak mokré, lepkavé, přisypte trochu mouky (nejlépe hladké). Těsto by se nemělo nějak zvlášť lepit a nemělo by být řídké. Hotové těsto jsem dala do mísy, pořádně zadělala potravinářskou folií a dala do lednice, kde jsem ho nechala přes noc (od 22 hod asi do 6.30). Ráno jsem ho vyndala na linku a nechala ještě asi 2 nebo 2,5 hodiny odpočívat. Těsto by mělo být krásně nakynuté, plné bublin. Potom jsem těsto pomocí vařečky dostala z mísy, vypadalo docela netvárně, ale vyklopila jsem ho na pomoučený vál, vytvarovala bochánek a bylo to moc krásný těsto (jak uvidíte ve zmiňovaných instastories na začátku receptu). Tohle množství těsta jsem rozdělila na 4 části a vytvarovala bagety. No, vytvarovala. Prostě jsem těsto povytahovala a “ždímala” jak hadr (dělejte to ale s citem, ať ho neroztrháte, jak jsem to děla uvidíte také v instastories). Vytvarované bagety jsem dala na lehce pomoučený pekáč, přikryla utěrkou a nechala ještě 30 minut odpočívat a lehce nakynout. Mezitím jsem si rozpálila troubu na 200 st. Těsně před tím, než jsem bagety dala do trouby, jsem je potřela slanou vodou. Myslím, že by bylo fajn je lehce nařezat, aby se zabránilo popraskání (mně totiž, jak můžete vidět na fotkách, popraskaly). Bagety jsem pekla 20 minut a když jsem je vytáhla z trouby, zase jsem je osolenou vodou potřela.

pozn.: samozřejmě nemusíte nechávat bagety kynout v lednici, ale podle mě je to nejlepší způsob. Pokud je chcete udělat během jednoho dne, prostě těsto nechte kynout na lince, myslím, že mu to bude trvat tak 3 hodiny (2-4 hodiny).

I když se může recept zdát složitě, věřte, že to je opravdu jednoduché. Důležité je, se toho nebát :-).

Pokud budete recept zkoušet, ráda uvidím vaše výtvory.

 

Hodně štěstí při pečení a dobrou chuť!

M.

 



2 thoughts on “Bagety z celozrnné mouky”

    • Andrej, droždí je čerstvé, mělo by to tam být někde napsáno, ale teď vidím, že není, hned to opravím, díky!

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *